Čtením k lásce i úspěchu: rozvoj gramotnosti dětí již od narození

Dětská mysl je jako houba a dokáže nasávat vše, co se kolem děje. Jen my rodiče dokážeme pro své děti v prvních letech života připravit dostatečně podnětné a láskyplné prostředí, ve kterém se dokážou učit fascinujícím tempem. Díky povědomí o možnostech rozvoje předčtenářských dovedností svých dětí již od narození můžete využít období, kdy je mozek dítěte dokonale připravený k rozvinu schopností, které budou bez pochyb v budoucím světě jen více a více potřebné. Čtenářská gramotnost totiž zdaleka není jen o schopnosti číst a psát. V dnešním stále zrychlujícím světě plném médií, marketingu, dezinformací a trendů je stále více potřeba dokázat se zorientovat v textu, zhodnotit jeho důvěryhodnost, dokázat najít věrohodné informace a zdroje, pamatovat si jeho obsah, být schopen ho předat dále a spojit s dalšími znalostmi nebo z něj potřebné informace vyjmout. Neméně důležitá je i představivost, díky které dokážeme produkovat vlastní texty a představovat si příběhy z knížky nebo vyprávění. Kladný vztah dětí ke čtení již od samého začátku je v tomto procesu naprosto klíčový. A díky znakování můžeme dětskou mysl a porozumění trénovat skutečně naplno již od malička.

Čtení není jen o rozvoji mysli a duše. Je to nádherný rituál, chvíle zklidnění, třeba na dobrou noc, a nebo jen tak pro radost. Má nesmírnou moc podporovat blízkost a vztah mezi rodiči a dětmi, když spolu prožívají příběhy v knihách. Vytváří krásné vzpomínky na příběhy a společné chvíle čtení, které v našich srdcích zůstávají na celý život. Umožňuje také řešit mnohé starosti prostřednictvím hlavních hrdinů, kteří možná prožívají to stejné. Čtením u dětí podporujeme důvěru a připomínáme jim, že jsme tady pro ně. 

Seminář Čtením k lásce i úspěchu: rozvoj gramotnosti dětí již od narození
17. 5. 2024 v 16:45-18:45

Dozvíte se  odpovědi na otázky:
- Kdy a jak s dětmi začít číst?
- Jak pomáhá znakování lepšímu porozumění při čtení?
- Jak čtení přizpůsobovat věku a schopnostem dítěte?
- Jak vybírat vhodné knížky?
- Jakým způsobem podpořit rozvoj slovní zásoby a jazyka?
- Jaký je pohled na čtení s dětmi z úhlu Montessori pedagogiky?
- Jak rozvíjet školní připravenost dítěte?
- Jak pěstovat kladný vztah dětí ke čtení?
- Proč je dialogové a interaktivní čtení o tolik přínosnější než klasické čtení?
- Jak jde dohromady čtení a studium druhého jazyka?
- Jak na rozvoj raného kritického myšlení a mediální (před)gramotnosti?
- Jak připravit knihovničku a čtenářský koutek pro dítě? 

Rozvoj předčtenářské gramotnosti je postaven na podpoře řeči a slovní zásoby, schopnosti naslouchání, představivosti, soustředění, kognitivních funkcí mozku, psychomotoriky, vizuální i sluchové paměti, pravolevé orientace, kladného vztahu ke čtení a povědomí o možnosti využití textu jako zdroje informací. Nejedná se tedy o výuku samotného čtení a psaní, ale o přípravu dítěte a jeho mysli na tuto budoucí schopnost. Tento seminář Vás provede rozvojem předčtenářských dovedností s dětmi od narození až do nástupu do první třídy. Dozvíte se také, jak díky znakování podpořit porozumění už v době, kdy dítě ještě nedokáže mluvit.

Seminář je vhodný především pro rodiče dětí do 3 let a nastávající rodiče, kteří se zajímají o podporu předčtenářské gramotnosti u dětí již od narození. Je veden zábavnou formou, obsahuje spoustu tipů do běžného života a praktické příklady, jak uvést teorii do běžné praxe doma. Nechybí ani prostor pro diskuzi a domů si odnesete také mnohé tipy v tištěné verzi.

Místo: Studio Sundara, Ostrava-Poruba
Délka: 120 minut
Cena: 450 kč jednotlivec nebo 690 kč pár
Domů si odnesete tištěné materiály i spoustu cenných tipů. Nebude chybět prostor i pro diskuzi a Vaše otázky. 

Seminář se bude konat 17. 5. 2024 v 16:45 - 18:45

Co o semináři říkají rodiče?

Doma každý den čteme a nadšeně znakujeme, a jsem za to moc ráda.

Marie, dcera 17 měsíců

"Oba semináře byly naprosto výborné a ve všech aspektech bychom je hodnotili za nejvyšší známku. Očekávání předčila kvalita a síře výzkumu." (pozn.: jedná se o semináře o angličtině a čtení)

"Nejvíce přínosné pro nás byly tipy na knihy pro děti  a informace o učících oknech."

Alicja a Jan, syn 15 m

Ze semináře jsem si odnesla skvělé tipy na knížky a lépe se tak zorientovala v současném trhu. 

Monika, syn 9 m 

Běžné otázky a odpovědi

Děti se přece naučí číst a psát ve škole, proč bychom to měli řešit dříve?

Ano, děti se samozřejmě naučí číst i psát ve škole. Už Marie Montessori ale před více než 100 lety vypozorovala, že o písmenka mají děti zcela běžně zájem již v dřívějších letech. Senzitivní období pro čtení a psaní totiž i dle mnohých výzkumů přichází dříve, než děti do školy nastoupí. Je to úžasná příležitost dopřát dítěti možnost rozvíjet se v tom, o co má v tu chvíli samo zájem, zcela přirozeně a nenuceně - z vlastní touhy dítěte objevovat svět. Pokud se dítě začne učit číst a psát později, bude to pro něj jen zbytečně náročnější. 

Čtenářská a pisatelská gramotnost ale není jen o schopnosti rozeznat od sebe písmenka. Text musíme umět také pochopit, interpretovat, analyzovat, kriticky o něm přemýšlet... pracovat s ním. V rámci kvalitní gramotnosti tedy musíme umět podstatně více věcí, než je samotné čtení a psaní. I tomu se děti postupně učí ve škole. Můžeme na to ale dětský mozek přirozeně připravit v době, kdy o to má dítě samo velký zájem, a tím výrazně zvýšit jeho úspěšnost a rozvoj gramotnosti tak velmi usnadnit. Základy pro budoucí úspěch pokládáme již teď, a jednou mohou zásadně ovlivnit, jak pevná celá další stavba bude. 

Mimo jiné, rozvoj čtenářské gramotnosti je pro různé mateřské i základní školy různě důležitou prioritou. Doporučuji proto vzít tento faktor při výběru školy v úvahu a/nebo se nespoléhat pouze na školu, ale zcela jednoduše podpořit dítě v jeho rozvoji i doma. 

Kdy bychom měli začít dětem číst? Co když se mi zdá, že mé děti knihy ještě nezajímají? 

Začít má význam hned od narození. I předtím, než se dítě naučí vnímat význam slov, potřebuje slyšet příjemný hlas svých blízkých. Čtení děti uklidňuje a obrovsky rozvíjí. Je zcela přirozené, že se v prvních letech ještě dítě nedokáže plně soustředit na to, aby poslušně sedělo a klidně poslouchalo příběh. Děti mohou během čtení zkoušet dělat jiné věci, potřebovat pohyb, zkoumat knihu všemi smysly i ústy apod. Mnoho rodičů má v tu chvíli pocit, že čtení dítě nezajímá, a je velká škoda, že ho pak přestanou do života zařazovat. Čtení s dětmi má v každém věku svá specifika, ale také obrovský přínos. Sice většinou nevypadá úplně tak, jako když si dospělý člověk v klidu sedne k románu, ale potřeby malých dětí jsou od nás dospělých rozdílné. Na semináři se dozvíte, jak se čtením v různém věku pracovat, co můžete rozvíjet úměrně věku dítěte a jak dítě nasměrovat správným směrem. 

Moje osobní zkušenost

Před mateřskou dovolenou jsem strávila 5 krásných let jako učitelka na základní škole zaměřené na rozvoj čtenářské gramotnosti. Díky čtenářské orientaci naší školy jsem měla možnost se účastnit mnoha cenných kurzů a seminářů, a dlouhodobě se zapojit do projektu Pomáháme školám k úspěchu, ve kterém se učitelé základních škol z celé republiky vzdělávají v oblasti rozvoje čtenářských a pisatelských dovedností žáků. Absolvovala jsem mimo jiné také akreditované kurzy: RWCT (Reading and writing for critical thinking) zaměřený na rozvoj kritického myšlení žáků, a kurz typologie osobnosti dle MBTI. V rámci desítek seminářů, letních škol a setkání s kolegy z jiných škol po celé České republice jsem měla možnost načerpat inspiraci a dobré zkušenosti mnoha dalších učitelů i rodičů. 

V neposlední řadě jsem sama maminkou, a především má dcera je mi největší inspirací a motivací. S Viki doma rozvíjíme čtenářství už od jejího nejútlejšího věku. Ke knihám má velmi pozitivní vztah a moc ráda si je prohlíží, komentuje a otáčí stránky. Má své oblíbené knihy a naučila se i díky nim spoustu krásných věcí a nových slov. Knihy nám ráda sama nosí a chce, abychom si je s ní prohlíželi, ukazuje co v nich vidí a pojmenovává to. Je úžasné vidět, jak jí knihy už teď rozšiřují obzory, protože v nich vídá věci, se kterými by se jinak asi nesetkala. Třeba už teď vidí rozdíl mezi psem a vlkem, i když na živo vlka nikdy neviděla. Miluje opakující se vzory v knihách - například když je na každé stránce někde schovaná stejná myška. Radost v jejích očích, když ji najde a ukáže nám ji i se znakem je opravdu kouzelná. Přeji všem rodičům, aby tyto nádherné chvíle mohli se svými dětmi prožívat a věřím, že vám tento seminář dá spoustu skvělých tipů, jak na to.

Sledujte také pravidelné tipy pro rodiče na našich sociálních sítích

Instagram
Facebook

Máte další otázky? Napište mi!

Mgr. et Mgr. Veronika Bystryčanová

Nezávislá lektorka kurzů a seminářů GoKids a BabySigns

veronika.bystrycanova@seznam.cz

 📞728 186 602